Åter till fundamenta?

De senaste åren har råvarumarknaderna i aggregat samvarierat ovanligt mycket med världens aktiemarknader. Exempelvis har korrelationen mellan råvaruindex GSCI och S&P500, mätt som rullande ettårskorrelation på veckodata, varit så hög som 0,6 jämfört med de typiska värden på mellan -0,3 och +0,3 som gällt sedan 70-talet.

En viktig bevekelsegrund för många long-biased investerare är just råvaruinvesteringars förmåga att diversifiera traditionella tillgångsslag. Därmed ser många med oro på den ökade korrelationen och funderar på dess orsaker. Två förklaringar är vanligast: dels förekomsten av fler investerare i råvarumarknaderna och dels att samma faktorer just nu är kritiska för både råvarumarknaderna och aktiemarknaden. Fler finansiella investerare som agerar i råvarumarknaderna och som allokerar kapital på liknande sätt som i aktiemarknaden skulle kunna få de olika marknaderna att samvariera mer. Ett parallellt fall är fastigheter, vilka ökade sin korrelation med börsen när de blev tillgängliga för fler investerare i form av REITs (Real Estate Investment Trusts). Sedan finanskrisen har en ökad ekonomisk aktivitet samt fiskala och monetära stimulanser betraktats som kritiska för både råvaror och börs. Sådana samband har en förmåga att försvinna lika fort som de uppstår. Exempelvis var korrelationen mellan energiråvaror och börs negativ så sent som första halvåret 2008.  Då nådde oljan rekordnivåer lång över $100 per fat vilket betraktades som negativt för ekonomin och vinstutsikterna i företagen vilket fick börsen att gå ner!

Vilken förklaring som visar sig hålla bäst får framtiden utvisa. Idag gick sockret i New York upp 6,9% medan den amerikanska naturgasen stängde ner 6,4%! Kan det vara så att de fundamentala faktorerna börjar bli viktigare igen? Det skulle både kunna minska korrelation till börsen och vore goda nyheter för alla som tillämpar aktiv förvaltning!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Korrelation, Naturgas, Socker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s