Stundande arealkrig

Medan IMFs just avslutade årsmöte handlat om ett potentiellt valutakrig verkar jordbruksmarknaderna istället stå inför ett krig om arealen. Ett arealkrig är ett krig om hur mycket av den odlade arealen de olika konkurrerande grödorna ska odlas på. Exempelvis kan majs på marginalen köpa sig areal från vete om dess pris stiger relativt vetepriset. Då skapas incitamentet för bönder som annars odlat vete att skifta gröda till majs.

När lagren för de stora grödorna samtidigt är på låga nivåer driver arealkrig upp priserna till en nivå där efterfrågan ransoneras. Fredagens WASDE-rapport från amerikanska USDA chockade marknaden och kan betyda att ett sådant prisskift är stundande.

Den amerikanska majsskörden som så sent som i somras förutsågs bli rekordstor väntas nu ”bara” bli den tredje största i historien. Trots en sådan stor skörd förväntas utgående lagren minska till lägsta nivån på femton år! Samtidigt ser situationen inte mycket bättre ut för de andra grödorna. Majsen som redan stigit i efterdyningarna av torkan i Östeuropa och Ryssland steg idag till ett nytt årshögsta.

Medan den omedelbara faktorn var minskad förväntad majsskörd per areal är de strukturella utmaningarna andra. Ökande andel av skördarna till drivmedelsproduktion, växande befolkning, stigande köttkonsumtion och ökenutbredning ställer hårda krav på produktivitetsökningar i jordbrukssektorn. Mekanisering, effektivare gödsling och framförallt genmodifierade grödor är lösningarna som ligger närmast till hands. Men ransonering av efterfrågan genom nya rekordpriser kan också ligga i korten!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Jordbruksprodukter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stundande arealkrig

  1. Ping: Majsen leder spannmålen högre | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s