Fysiska ETFer på basmetall

Under årets LME week som pågått denna veckan har planer på fysiskt backade ETFer på basmetaller annonserats. Skillanden mot derivatbaserade ETFer är att prisutvecklingen kommer påverkas av lagringskostnaden i stället för terminsrullningen. Bland ädelmetaller är redan fysikt backade ETFer normen då lagringskostnaden är liten. Därmed består terminspåslaget på guld i princip endast av finansieringskostnaden, d.v.s. räntan.

En metall som skulle kunna vara intressant att placera fysiskt i är aluminium. Aluminium har funnits i överskott sedan finanskrisen vilket gjort att terminskurvan handlats i contango. I oktober 2008 blev contangon större än summan av LIBOR och en välförhandlad lagringskostnad på LME. Därmed uppstod en möjlighet till arbitrage: köp aluminium fysiskt och lagra på LME och sälj på termin och lås in en säker vinst. Denna möjlighet stängdes ganska fort och sedan juli 2009 har contangon på aluminium motsvarat finansierings- och lagringskostnaden. Idag uppskattas 70% av de 4,5 miljoner tonen aluminium i LMEs lagerhus vara bundet i denna typen av affärer.

Med en fysisk aluminium-ETF har nästan vem som helst instrumenten för arbitraget. Dock verkar möjligheten redan ha stängts av de stora amerikanska investmentbankerna. De facto har vi fått en övre gräns på contangon i aluminium på summan av finansierings- och lagringskostnaden. Aluminium skulle därmed bli ännu mer av en finansiell tillgång på samma sätt som guld varit.

Dock är detta bara en övre gräns. Skulle balansen mellan utbud och efterfrågan i aluminium normaliseras kan contangon börja krympa och till och med gå in i backwardation. Eventuellt håller detta redan på att ske. Det innebär dock att mycket aluminium från lagerhusen kommer frigöras eftersom incitamentet för finansiella aktörer att hålla metallen fysiskt försvinner. Koppar befinner sig redan i backwardation vilket gör det mindre troligt att fysiska ETFer på koppar kommer lanseras nu; som investerare får man bättre avkastning genom att hålla terminer.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i ETF, Metall. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fysiska ETFer på basmetall

  1. Ping: Alcoa säger mer om alumium än rapportsäsongen | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s