Vad kostar en liter sprit?

Etanol handlas idag på flera råvarubörser med den största marknaden på CBOT. Det beror på att den mesta amerikanska spriten framställs från majs, också handlat på CBOT. Priset är drygt $2 per gallon, d.v.s. knappt 4 kr per liter för denaturerad etanol (T-röd alltså).

Därmed har priset åter stigit över bensinpriset trots det lägre energiinnehållet. En tumregel för svenska flexifuelägare är att om bensinen är mindre än 35% dyrare än E85 är det prismässigt fördelaktigt att tanka bensin, om än inte miljömässigt. Efter skatter och subventioner kan dock fortfarande etanol vara konkurrenskraftigt. Etanol blandas i nästan all bensin och mängden beror på säsong och regelverk. I USA beslutades förra veckan om att tillåta 15% etanol för alla bilar tillverkade efter 2007, vilket på sikt kan göra att USA växlar från dagens E10 till E15.

Idag tillverkas etanolen främst från majs (USA) och socker (Brasilien och Europa). På marginalen sätts etanolpriset av endera ursprungsråvaran. För att se vilken uppskattar vi en ”spritbrännarmarginal”, alltså hur många USD mer per gallon etanolen kostar jämfört med motsvarande mängd socker eller majs. För majs har den i stort sett hållit sig mellan $0,50 och $1 sedan 2007 och majs har då varit marginalprissättare. För socker höll sig marginalen mellan $0 och $1 under 2005-2008 och då var socker med som prissättare på etanol, men nu råder sockerbrist i världen och idag uppskattar vi marginalen till minus $2! Trots det relativt bensinen höga etanolpriset är det alltså inte lönsamt med produktion från socker. Majsen däremot gynnas av subventioner och har strukturella tillkortakommanden.

Både majs och socker tillhör första generationens biobränslen. De flesta analyserna gör gällande att utvinningskvoten för majssprit är ynkliga 1:1,3, alltså att för varje använd energienhet, typiskt fossil sådan, erhålls endast 1,3 energienheter majssprit. Utan billig naturgas och subventioner skulle majsetanol knappast finnas. Socker har en uppskattad kvot på 1:8 och är mer arealeffektiv än majsen. Trots det tror många att andra generationens biobränslen kommer att göras på skogsråvara. I synnerhet som konflikten om areal mellan mat och drivmedel åter aktualiserats.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Bensin, Majs, Socker. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad kostar en liter sprit?

  1. Ping: Majsen leder spannmålen högre | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s