Is the trend your friend?

Ett grundknep bland handelsmän är att köpa billigt och sälja dyrt. En trendföljare försöker i stället köpa dyrt och sälja ännu dyrare respektive sälja billigt och köpa ännu billigare. Fungerar en sån strategi? I så fall varför?

”The trend is your friend” uppfattas som obevisade visdomsord bland många investerare. Idéen är ofta att kollektivet tar till sig information och förändringar gradvis, vilket skulle ge upphov till pristrender. Samtidigt kan trender sägas strida mot effektiva marknadshypotesen, EMH, som gör gällande att all publikt tillgänglig information omedelbart reflekteras  i priserna. Det är alltså både tveksamt och omstritt huruvida trendstrategier fungerar i allmänhet.

Råvaruinvesteringar intar även i fråga om trender en särart. Långa ledtider på utbudssidan, låga rörliga kostnader för producenter och oelastisk efterfrågan gör att spotpriserna har en tendens att följa trender. Spotpriserna är alltså ”autokorrelerade”, vilket är allmän vedertaget. Dock kan terminsstrukturen – åtminstone i teorin – kompensera för detta; därmed behöver inte terminsavkastningen vara autokorrelerad trots att spotpriserna är det. I stället är det riskpremien som verkar vara relativt beständig hos råvaror. Det gör att terminsavkastning i många fall ändå är påvisbart autokorrelerad. Därmed gäller trots allt för råvaruinvesterare att the trend is your friend!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Terminsstruktur, Trend. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Is the trend your friend?

  1. Dr Doom skriver:

    Min kompis hade också en kompis,

    Denna strukturella egenskap med autokorrelation innebär dessutom att även om eventuella obalanser reder ut sig över tiden, kanske, så finns det dessutom inbyggt att utbudsstörningar har den största förklaringsfaktorn i att råvaror kraschar uppåt i pris. dvs det är inte plötsliga förändringar i efterfrågan som får priser att stiga utan störningar på utbudssidan. Ett strukturellt efterfrågeöverskott ökar spänningarna i balansen och blir därmed känsligare för utbudsstörningar. Detta medför i sin tur att trend som strategi har positionerat investeraren för att även kunna fånga priskrascher på uppsidan. So – the trend is truly you friend!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s