När det blir trångt i grindhålet

De senaste dagarna har majoriteten av råvaruterminerna fallit brant i pris efter den långvariga och stora uppgången som varat sedan sommaren. För att en korrektion – i detta fall nedåt i pris – ska komma till stånd brukar krävas två saker: att spekulanter byggt upp stora positioner åt endera hållet och en extern händelse. Då spekulanter börjar stänga positioner driver det priset vilket får än fler att stänga sina positioner. Denna sorts kedjereaktion brukar ge dramatiska prisrörelser. En vanlig metafor är att det blir trångt i grindhålet när alla ska ut samtidigt. För att starta brukar det krävas en extern händelse.

För att bedöma risken för korrektioner kan man försöka uppskatta spekulanternas aggregerade position och jämföra den med historien. För de amerikanska marknaderna samlar CFTC, Commodity Futures Trading Commision, in data på veckobasis med bland annat just spekulanternas positioner. På sistone har spekulanter haft relativt sett långa positioner om än inte extremt långa.

En korrektion kan uppträda i en enskild råvara såsom sockret under torsdag och fredag förra veckan. Jättepositioner i socker stängdes då på nyheterna att Indien beräknas få ett överskott kommande säsong och ökade marginalkrav på sockerkontraktet. Det drev ner priset 20% på två dagar. En mer systematisk korrektion har skett under fredagen och idag. Förutsättningen var åter stora långa positioner hos spekulanter och nu pekas eurosvaghet i samband med oro över irländska statsfinanserna samt kinesiska inflationssiffror och eventuella kommande prisregleringar ut som nyheterna som satte igång korrektionen.

Som strategisk investerare, det vill säga med en tidshorisont som räknas i år, kan dylika korrektioner ge bra tillfällen att justera sin position. Den långa tidshorisonten ger uthållighet att tåla längre och djupare korrektioner än vad man först trott. Med en taktisk tidshorisont, det vill säga månader, finns det ibland skäl att reducera sin position i en korrektion. Efter som uthålligheten är lägre, kanske en position ändå måste stängas senare och då till ett ännu sämre pris. Alternativt kan positionen återtas på en mer förmånlig nivå.

Mest utsatt för korrektioner är den som nyttjar trendstrategier eftersom dessa nästan alltid sammanfaller med att spekulanter byggt upp stora positioner. En strategi som tittar på andra aspekter klarar sig ofta betydligt bättre; i synnerhet om den tar relativpositioner mellan olika terminer eftersom det gör den mindre känslig för systematiska korrektioner.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Trend. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När det blir trångt i grindhålet

 1. Olof Kjellström skriver:

  Hej,
  Kan du inte koppla ihop det här inlägget med det från första november?
  – Olof

  • Anders Blomqvist skriver:

   Det är en mycket relevant kommentar. Även om trendstrategier fungerar bra över tiden i råvarumarknaderna så är det känsliga för korrigeringar av ”crowded trades”. Det kan ge en negativ skew på avkastning (det vill säga att stora negativa avkastningar är överrepresenterade jämfört med normalfördelningen). Varje riskavert investerare försöker undvika detta. Därmed bör man undvika förvaltare som enkom beaktar trender, vilket många CTAer – Commodity Trading Advisors – trots allt gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s