Svincykeln håller fläsket okorrelerat

Priset på fläsk i USA, och därmed priset på världsmarknaden då USA är en stor exportör, kännetecknas av cykler som varar ungefär fyra år. Cykeln består av variationer i produktion, lager och pris. Denna så kallade svincykel utgör ett klassiskt dynamiskt problem i nationalekonomin, se exempelvis länken nedan. Cykeln uppkommer med tidsfördröjningen från ett beslut att öka produktionen till tiden för slakt men påverkas förstås också av foderpriser och efterfrågan på fläsk.

I första fasen har priset på fläsk stigit ovan den marginella produktionskostnaden och grisuppfödarna beslutar sig för att öka sina hjordar. Därmed undanhålls unga suggor från att slaktas vilket minskar fläskutbudet och driver upp priset ytterligare. I nästa fas har hjordarna vuxit så mycket att fläskpriset planar ut och börjar falla. I tredje fasen har priset fallit så mycket att lönsamheten försvunnit för grisuppfödaren , vilket leder till att besättningarna slaktas allt snabbare; så även unga suggor vilket driver ner priset ytterligare. I sista fasen har produktionen fallit så mycket priserna åter nått lönsamhetsjämvikt för uppfödarna.

Fläskpriserna har därmed sina egna variationer vilka är ganska okopplade till andra råvaror. Samvariationen med foderpriser är om något negativ eftersom höga foderpriser kan påskynda slakt vilket driver ner fläskpriset. Därmed finns goda skäl till den låga korrelation fläskpriserna uppvisar med andra råvaror och finansiella tillgångar.

Att hitta en lönsam strategi för handel med terminer på fläsk är inte självklart trots svincykeln. Förutom svincykeln uppvisar fläsk ett säsongmönster. Vidare finns i terminsstrukturen marknadens aggregerade förväntningen redan inbakade samtidigt som hedgningsbehovet hos grisuppfödare och grossister också varierar med svincykeln. En sak torde dock stå klart: fläsk lämpar sig inte för en buy-and-hold-strategi!

A. Hanau (1928) Die Prognose der Schweinepreise http://www.diw.de/sixcms/detail.php/43353

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Fläsk, Korrelation. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s