Det tunna silvret

Silver är bland de mest tunt handlade råvarorna, d.v.s. en enskild köpare eller säljare kan påverka priset relativt mycket. Dock fungerar det som en värdebevarare i tider av osäkert penningvärde och har sedan länge epitetet fattig mans guld. Den fyra år gamla ETFen Ishares Silver Trust är redan tre gånger större än de lagren på COMEX, den amerikanska börsen med mest likvid terminshandel i silver!

Senast nu i höstas har anklagelser om prismanipulation i silver förekommit. De stora bankerna JPMorgan och HSBC anklagas för att ha tryck ner priset och manipulerat det i samband med optionslösen, makroekonomisk data m.m. CFTC har också en pågående utredning om silvermarknaden, se http://www.nytimes.com/2010/11/05/business/05commodity.html

Dessa påstådda manipulationer är små jämfört med Hunt-brödernas försök till corner i silver under slutet av 70-talet och början av 80-talet. En corner av en marknad är att kontrollera en så stor marknadsandel att man kan sätta priset själv. Hunt-bröderna kontrollerad enorma mängder silver vilket fick priset att mångdubblas mellan 1979 och 1980. Försöket misslyckades dock, bröderna gick slutligen i konkurs och fick dessutom böta $10M i en uppgörelse med CFTC för illegal marknadspåverkan.

Jämfört med guld är silver dyrare att lagra eftersom det tar mer plats men fungerar likt guld som värdebevarare. Silver har dessutom stor industriell användning trots digitaliseringen av fotobranschen. Men eftersom silvermarknaden är så tunn bör silver bara utgöra en liten del av en råvaruportfölj.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Metall. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s