Vad har Choc Finger i kikaren?

Under hösten har det varit relativt lugnt i kakaomarknaden till skillnad från många andra råvaror. Vidare är kakao och naturgas är de enda konstituenterna i CRB-indexet som sjunkit i pris i år.

I somras nådde kakaoterminen i London sin högsta nivå sedan det nuvarande kontraktstypen började handlas medan New York-terminen dock har ganska långt kvar till sin rekordnivå satt 1977. Samtidigt i somras gick terminskurvan i London in i brant backwardation. Orsaken till detta var hedgefonden Armajaro och dess förvaltare Anthony Ward, av brittisk press given smeknamnet ”Choc Finger” med anspelning på Bondfilmens Goldfinger. Fonden tog då leverans på kakao värd mer än 1 miljard USD vilket motsvarar mer än 5% av världsårsproduktionen av kakao.

Armajaro har flera anställda i Ghana och Elfenbenskusten som är världens dominerande producenter. Med egna väderstationer försöker Armajaro få en bättre bild av skördarna och därmed ett informationsövertag i marknaden. Frågan är om siktet för sommarens position var inställt på skörden nu i höstas eller om Armajaro har en längre horisont? Politisk oro, åldrande träd, brist på gödning, risk för svampangrepp – listan över hoten mot kakaoskörden kan göras lång. Samtidigt är efterfrågan på kakao oelastisk: kakao utgör endast cirka 10% av priset i en vanlig chokladkaka. Därmed kan en störning på utbudssidan ge enorma rörelser i priset. Men ännu har det inte blivit nån akut brist på bönor utan priset har i stället sjunkit. Att hålla kakao fysiskt är dyrt – både finansierings- och lagerkostnaderna jobbar emot en – varför det är tveksamt att Armajaro håller positionen i många år i väntan på en akut bristsituation.

Idag steg kakaon 4% i New York på rapporter om oroligheter i samband med valet i Elfenbenskusten. Elfenbenskusten står ensamt för 40% av världsproduktionen och stopp i kakaoleveranserna där skulle märkas omedelbart. Kanske har Choc Finger denna osäkerhet med i sin beräkning?

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Kakao, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad har Choc Finger i kikaren?

  1. Ping: Data på positioner även i London | Råvaror

  2. Ping: En sista teknisk squeeze i kaffet? | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s