Backwardation is back!

Ända sedan den globala lågkonjunkturens start sommaren 2008 och Lehmankollapsen hösten 2008 har de flesta råvaror handlats i contango – ibland extrem sådan. Det är ett tecken på överskott av råvarorna och driver ner priset samtidigt som en terminsinvesterare förlorar då kontrakten rullas. Totalt sett har detta gett dålig avkastning för den typiske råvaruinvesteraren.

Den senaste veckan har ett rejält skift i terminsstrukturen på råolja ägt rum. Under osedvanligt stor omsättning har kontrakten med lång löptid – säg mer än ett år – sjunkit i värde relativt tidigare kontrakt. Nu handlas råolja med leverans i december 2012 ett par dollar lägre än kontrakt med leverans den kommande vintern. Den omedelbara orsaken är inte självklar. Det kan vara teknisk driven rörelse – att spekulanter varit tvungna att stänga förlustbringande ”bear spreads”. Eller senaste tidens 2011-prognoser från de stora investmentbankerna (snarare det som var investmentbanker) som kan ha fått stora aktörer att positionera om sig. Eller omfattande producenthedgning när oljan nått $90. Förstås är en kombination av dessa faktorer ännu troligare. Den strukturella orsaken är mindre omstridd: överskottet på olja och oljeprodukter håller på att försvinna!

Det är inte bara oljekurvan (terminsstrukturen på olja) som ändrats – socker, koppar, bensin med flera har redan svängt över i backwardation. Det innebär att spotpriset ligger över terminspriset. Terminsinvesterare slipper alltså inte bara lagrings- och finansieringskostnaden utan kan dessutom köpa till ett lägre pris! Detta är dock inte helt ovanligt – Keynes kallade backwardation ”normalt” i A Treatise of Money, The Applied Theory of Money, varav uttrycket ”normal backwardation” kommer. För en investerare är det backwardation som över lång tid gör råvaror intressanta som placering, eftersom det driver avkastningen likt kuponger på obligationer och aktier. Slutsatsen blir att råvaror som investering nu ser bättre ut än på länge!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Råolja, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s