Stjärnorna står rätt för naturgas som fordonsbränsle

I dagarna förväntas amerikanska kongressen förlänga subventionerna på majsetanol. På sikt borde dock natur- och biogas vara intressantare som bränslen! Som vi noterat i Naturgas ett tungt ok för indexinvesterare finns det idag ett överskott av naturgas.

De senaste åren har kapacitet för att producera och hantera LNG, liquified natural gas, byggts runt om i världen. Billig naturgas från exempelvis Qatar och Turkmenistan kan därmed exporteras till industriländerna. Lagom till att importhamnarna i USA stod färdiga skedde ett tekniksprång: nya metoder för horisontell borrning har gjort enorma och billiga fyndigheter av så kallad shale gas tillgänglig. Idag talar man om att bygga om hamnar i USA för export av LNG!

Utbudschocken har drivit ner priset på redan billig naturgas än mer. Idag är bensin och diesel ungefär fyra (!!) gånger så dyrt som naturgas per energiekvivalent i USA. I Europa är den nästan lika billig. Redan sker ett skifte från kol och olja. En mer spännande utveckling vore att använda naturgas som drivmedel. Det görs redan delvis i till exempel Brasilien och Pakistan. Problemet är oftast avsaknaden av  infrastruktur för distribution av LNG eller CNG (compressed natural gas). För tyngre fordon är detta ett mindre problem då räckvidden kan göras lång. I IEAs working paper The contribution of natural gas vehicles to sustainable transport redovisas ett typiskt exempel där en åkare kan få tillbaka en investering i naturgasfordon på två år även utan skatterabatter eller subventioner!

Naturgas som drivmedel har ypperliga förutsättningar: den är billig, miljövänlig i CO2-hänseende jämfört med andra fossila bränslen och inhemsk. Därmed kan västvärlden göra sig mer oberoende av Mellanöstern och Ryssland. I förlängningen kan infrastrukturen även användas för biogas. Onekligen verkar stjärnorna stå rätt för att använda naturgas till transporter!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Naturgas. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stjärnorna står rätt för naturgas som fordonsbränsle

  1. Ping: Förändringen av marknaden för naturgas större än oljans | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s