Brist på bomull

Bomull har under december handlats på rekordnivåer. Priset för leverans i mars har nått nästan $1,60 per pund vilket varit en premie på omkring 50 60 cent mot decemberleverans, d.v.s. decemberkontraktet har hittills toppat runt $1,10 $1. Denna massiva backwardation är ett tecken på akut brist. I december har dock nästa skörd på norra halvklotet kommit och då kanske bristen har lindrats.

Uppsvinget i världsekonomin har gett en ökande efterfrågan av bomull till textilier. Samtidigt har skördar slagit fel. Enligt USDA kommer världslagren vid bomullsårets slut som andel av produktionen sjunka till under 40%. Detta är lågt men inte rekordlågt. Givet fortsatt god efterfrågan och en fortsatt kamp om åkerareal samt bevattning finns det en uppenbar risk att priset stannar på en historiskt hög nivå.

Idag är bomull en relativt liten del av ekonomin. Totala världsproduktionen, värderad på en dollar per pund, är 400 miljarder kronor. Kina och Indien är de klart största producenterna och har med sin konfektionsindustri en ännu större andel av konsumtionen. USA är förvisso den största exportören av bomull, men bomullen är inte alls lika viktig som tidigare. Före amerikanska inbördeskriget på 1860-talet utgjorde bomull omkring hälften av varuexporten!

Som investerare kan det locka att ta vinst på sin långa position i bomull nu när all-time-high, ATH, uppnåtts. Men det tar tid att bygga upp lagren och många osäkerheter finns på produktionssidan. Priset idag på bomull för leverans i december är inte det samma som det förväntade spotpriset i december utan innehåller också en riskpremie. Denna riskpremie verkar om något vara för att våga hålla en lång position på ATH!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Bomull. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s