Brent mer representativt än WTI

I nyhetsrapporteringen förekommer ofta två olika priser på råolja: WTI och brent. Kvalitén på olja beror främst på svavelhalten, d.v.s. hur sur oljan är. WTI står för West Texas Intermediate och är en finare (=sötare) olja medan brent är lite surare och motsvarar kvalitén på nordsjöolja. Historiskt har priset på WTI ofta varit omkring $1 högre per fat.

På Nymex handlas sedan 1983 en termin på WTI-olja med leverans i Cushing, Oklahoma. Det betraktas oftast som referenspriset på amerikansk olja och vilket gör att den öppna balansen för leverans den närmaste månad är mångdubbelt den fysiska volymen i Cushing. Priset påverkas dock i stor utsträckning av utbuds- och efterfrågebalansen i just Cushing, vilket inte alltid är representativt för hela USA.

På ICE handlas brentterminer som tidigare handlades på IPE i London. De settlas kontant mot det så kallade brentindexet som är en sammanvägning av kontantpriser på olika laster av nordsjöolja. Brent settlas alltså mot ett europeiskt oljepris men är också mindre känsligt för en lokal balans än WTIn.

Idag stängde brentoljan för mars februarileverans $6.45 dyrare per fat än den ”finare” WTI-oljan. Det beror på överskott av olja i Cushing – vilket också understryks av säsongsmässigt höga crackspreadar (priset på eldningsolja och bensin jämfört med råolja). Denna anomali har inträffat vid upprepade tillfällen de senaste åren, vilket förorsakat diskussioner om nyttan av WTI som världsmarknadspris på olja.

För terminsinvesterare är frågan om brent eller WTI oerhört viktig. Exempelvis väger WTIn inte mindre än 23% i R/J CRBs råvaruindex och den väger tungt även i andra råvaruindex. Överskotten i Cushing har drivit WTIn in i brant contango vilket urholkat avkastningen från long-only-investeraren. För den aktive investerare ger dock prisskillnaderna mellan brent och WTI ypperliga tillfällen till god avkastning.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Råolja. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Brent mer representativt än WTI

  1. Ping: The Cushing Syndrome | Råvaror

  2. Ping: WTI-mysteriet tätnar | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s