VIX – som en råvara i permanent överflöd

Som investerare går det att handla något så abstrakt som aktievolatilitet – alltså graden av variation hos aktiekurser. Mest känt är VIX – ett index på den implicita volatiliteten hos S&P500 (standardindexet för amerikanska storbolag). Implicit i meningen att det är volatiliteten som är konsistent med optionspriserna på S&P500 givet gängse förenklande optionsteori. Det går inte att handla VIX i sig, d.v.s. spot, men det finns terminer och optioner på VIX på samma sätt som det går att handla terminer och optioner på en råvara. Dessutom är VIX medelsvärdesåteranvändande vilket också många råvaror är och av dessa skäl tar vi upp VIXen i denna blogg.

VIX har egenheten att vara starkt negativt korrelerad till aktier. Därmed låter det som den ultimata hedgen, försäkringen, för en aktieportfölj. Detta ger en enorm efterfrågan på att köpa VIX på termin vilket gör att VIX nästan undantagslöst ligger i brant contango. VIX prissätts alltså just för att kompensera för de förenklade antaganden som görs vid beräkning av den implicita volatiliteten och utifrån investerares attityd till risk – det finns ingen gratis lunch!

Idag finns det så kallade ETNer på volatilitet som privatpersoner kan handla, se exempelvis ETNer på vol. Den som funderar på att investera i dess bör dock beakta:
1) Detta är certifikat – d.v.s. kreditrisk på emittent och inte nödvändigtvis ett transparent sätt att investera.
2) Att handla VIX är implicit att uttrycka en syn på lutningen med avseende på löptiden och nivån på volatilitetsytan hos S&P500. I synnerhet lutningen, terminsstrukturen, spelar roll. Vi noterar att lutningen idag är historiskt brant – både för kort och medelfristig löptid. För många med Lehman i färskt minne som försöker skydda sig? Oavsett är det oerhört dyrt att ligga lång volatilitet idag.
3) Spot-VIX är idag styva 15%. Givet likviditeten i det finansiella systemet är inte det självklart för lågt – för några år sedan var VIX nere i 10%.

Grafen nedan illustrerar utvecklingen på VIX och en ETN sedan början av 2010. Under 2010 gick VIX -18.1% och iPath Short-Term VIX -72,4%. Den som ville ha skydd mot aktiemarknadsfallet i maj förra året och hade all förhandsinformation för att köpa VIX-ETNen vid ingången av året skulle som bäst ha fått pengarna tillbaka i maj!

Som råvaruinvesterare skulle vi betrakta VIX som en naturlig tillgång att korta. Det finns ett enorm hedgningstryck som vi kan bära för en tillräcklig premie. Denna premie – graden av contango – ska dock alltid sättas i relation till den förväntade avkastningen på en aktieinvestering.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i ETN, Terminsstruktur, Volatilitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s