The Cushing Syndrome

Cushings syndrom är i medicinsk mening en hormonsjukdom men i råvarumarknaden har Cushings syndrom på senare tid blivit benämningen på överflödet av råolja i Cushing, Oklahoma. Cushing är en liten ort på knappt 10000 invånare som är en viktig knutpunkt för oljepipelines i mellanvästern. Dessutom är det leveranspunkten för WTI-kontraktet handlat på Nymex.

Som vi nyligen kommenterat är lagren i Cushing idag historiskt höga vilket drivet prisskillnaden mellan WTI och annan råolja – exempelvis Brent. Efter onsdagens lagerstatistik från det amerikanska energidepartementet stängde Brent för marsleverans  hela $10.58 per fat högre än WTIn.

Hur länge kan denna prisanomali bestå? WTIn är ju trots allt en olja av finare kvalité och borde betinga ett högre pris. Enligt senaste officiella siffrorna är lagerkapaciteten i Cushing 45,9 miljoner fat och just nu finns 37,7 miljoner fat, d.v.s. bara runt 82% av kapaciteten. Dock kontrolleras den av fyra större aktörer. Emellertid sker idag en snabb utbyggnad av kapaciteten. Vidare meddelande på onsdagen TransCanada i enlighet med förväntningarna att de avser bygga en ny pipeline från Cushing till amerikanska gulfkusten med en kapacitet på 156000 fat per dag till Q1 2013. Det ligger i oljeproducenterna intresse – inte minst de kanadensiska – att få bort prisrabatten på WTIn. Frågan är bara när de lyckas!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Råolja. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Cushing Syndrome

  1. Ping: Varför stiger oljepriset? | Råvaror

  2. Ping: WTI-mysteriet tätnar | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s