Vad säger Dr Copper?

Koppar, ofta kallad den röda metallen på råvarumarknaderna, går också under namnet ”Dr Copper”, och sägs vara den enda metallen med en doktorsexamen i nationalekonomi. Eftersom kopparanvändningen är mycket konjunkturkänslig – den används både till rör och elledningar vid husbyggande samt i elektronikindustrin – medan utbudet är inelastiskt svänger kopparpriset ofta i takt med konjunkturen. Det gör att kopparpriset används som en sammanfallande aktivitetsindikator. Idag står Kina för 40% av kopparkonsumtionen i världen och därmed mäter kopparpriset inte minst den ekonomiska aktiviteten i Kina.

Det finns en oro för att spekulation och hamstring av koppar – inte minst i Kina – driver priset snarare än verklig efterfrågan. I London, på LME, handlas koppar i svag backwardation vilket gör det lönsamt att låna ut metallen till användare, d.v.s. det är oekonomiskt att lägga koppar på hög när man kan få betalt för att låna ut den. Men i Shanghai, på SHFE, handlas den istället i contango vilket skulle kunna uppmuntra till hamstring. Dock har kopparpriset i SHFE nästan kommit i kapp priset på LME – med hänsyn tagen till kinesisk moms – trots att det kinesiska nyårsfirandet precis startat och den kinesiska industrin stannar för en vecka. Alltså handlas fysisk koppar i Kina inte längre med så stor rabatt, vilket minskar incitamentet att hamstra koppar.

Idag nådde kopparpriset så gott som det psykologiska $10000 per ton på LME och gjorde därmed ytterligare en i raden av rekordnoteringar. Mätt i yuan – den kinesiska valutan – är det dock en bit kvar till rekordnivåerna från 2006. Terminsstrukturen är inte alls i samma grad av backwardation som 2006. Dr Copper verkar alltså säga att återhämtningen från finanskrisens 2008 i världen som helhet är på god väg, men att det är för tidigt att prata om överhettning.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Koppar, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s