Majsen leder spannmålen högre

Flera jordbruksprodukter handlas på högsta nivån på över 30 månader och närmar sig snabbt rekordnivåerna från 2008. Det gäller både spannmål som majs och vete samt oljeväxter som soja och raps. Att de följer varandra beror dels på att de delvis är substituerbara med varandra som foder, till biobränslen och till mat och dels på att produktionen justeras efter hur mycket areal varje gröda får. Därför säger man att grödorna just nu utkämpar det arealkrig vi tidigare varnat för.

Majsen är historiskt sett dyr jämfört med vete och soja. Även om torkan i somras i Östeuropa och Ryssland var svår, finns fortfarande relativt stora vetelager vilket gör att CBOT-vetet handlas i ganska djup contango. Sojalagren i USA må vara låga, men skörden från Sydamerika kommer snart. Att sojaproduktionen är mer balanserad mellan norra och södra halvklotet gör den mindre känslig än spannmålen. Därmed är det på marginalen majsen som är intressantast. Den borde vara given favorit (vid sidan av bomull förstås) till vinnare i arealkriget. Men det är också majsen som undersöker vilket pris som krävs för att dämpa efterfrågan!

I veckan deltog USDAs chefsekonom Joe Glauber vid en konferens i Florida där bland annat majsen diskuterades. Han noterade å ena sidan att majslagren inte kan krympa mer och å andra att man inte bara kan säga till etanolindustrin att ”stänga av”. Och vidare att etanolindustrin ”inte reagerar mycket på priset”. Men osvuret är nog bäst. Sedan början av året handlas spritbrännarmarginalen (läs mer här) på minus för första gången sedan etanolkontraktet infördes samtidigt som etanolindustrin redan sedan tidigare är pressad av de stora investeringar som gjorts under de senaste åren. Reaktionen kan komma att ske genom konkurser. Ser vi på köttindustrin har vi redan nått relativpriser där tumregeln är att besättningarna kommer minskas, vilket i längden ger lägre foderanvändning. Och då har senaste tidens prisuppgång på kött ännu inte fortplantats till konsumenten. Med viss tröghet kanske efterfrågan reagerar på priset trots allt.

Majsen är idag politisk. Majsetanolen använder 40% av den amerikanska majsproduktionen. Etanolindustrin är subventionerad och den driver uppenbart priset på majs. Och därmed matpriserna. Detta skapar oro – inte minst i nordafrikanska och andra utvecklingsländer. Att bedöma konsekvenserna av lånegarantier, skatterabatter och lagstiftning om etanolblandning i bensin är mycket svårt – i synnerhet i förväg. Samband är komplexa och förstärks av att utbuds- och efterfrågebalanserna är mycket känsliga. Rekordpriser ger den politiska diskussionen bränsle samtidigt som de stimulerar nytt tänkande och kan påskynda en energiomställning!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Jordbruksprodukter, Majs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s