Vad förväntas sockret kosta i sommar?

Världsmarknadspriset på socker har nyligen nått de högsta nivåerna på 30 år, för att sedan falla tillbaka drygt tio procent. Flera år av underskott vilket drivit ner lagren. Både sockerbetor och sockerrör från Östeuropa och Kina till Indien och Australien haft skördeproblem samtidigt som efterfrågan varit robust. Detta har lett till en akut brist på socker. Kommande säsong, som inleds med nästa brasilianska skörd, förväntas dock fortfarande rendera i ett överskott och därmed börja bygga upp lagren igen.

I fredags – före den amerikanska långhelgen med President’s Day – stängde marskontraktet på 31,02 cent per pund medan julikontraktet stängde på 26,37, d.v.s 15% lägre. Därmed är terminskurvan i brant backwardation: i aritmetrisk årstakt motsvarar det nästan 40%. Hur ska vi tolka terminsmarknaden? Är väntevärdet på sockerpriset i juli just 26,37 eller är det marskontraktets pris minus eventuellt avdrag för ränta och lagring?

Den okända parametern är riskpremien. Denna förbises ofta av ekonomer och aktieanalytiker som exempelvis kan inbilla sig att terminskurvan på olja är en väntevärdesriktig skattning av framtida oljepriset! Det är oftast fel. Historiskt är riskpremien korrelerad med terminsstrukturen och pristrenden; alltså borde väntevärdet för sockerpriset i juli vara högre än terminspriset. Med tanke på att Brasilien är världens största producent och att skörden verkar vara i gott skick, finns det anledning att tro att det finns ett visst säsongsmönster kan leda till lägre priser i juli än nu. Alltså borde väntevärdet för priset på socker i juli ligga mellan terminspriset och dagens spotpris.

Vad gör en terminsinvesterare? Även om spotpriset kan förväntas sjunka kan alltså terminen stiga, vilket förespråkar en lång position. Dock ska den förstås ställas i relation till andra – i synnerhet de korrelerade – alternativen. Men bästa gissningen är dock att den typiske råvaruinvesterare håller en lång position i socker.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Socker, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s