Kaffehandlare släpper sina hedgar?

Kaffepriserna har stigit brant sedan förra sommaren. De finare Arabicabönorna som handlas på ICE nådde i veckan nästan $3 per pund, vilket är ett 34-årshögsta. 2002 var snittpriset på ICE 45 cent per pund och så sent som i maj 2010 var priset $1.35, det vill säga priset har mer än fördubblats från en redan ganska hög nivå på mindre än ett år. International Coffee Organization, ICO, justerade i veckan i sin månadsrapport sin prognos för kaffebalansräkningen så att utgående lager blev ännu lägre.

Givetvis förklaras prisuppgången till stor del av en upplevd brist på kaffe. Trots det handlas kaffet på ICE fortfarande i contango – om än inte så stor. Vi kaffebristen under mitten av nittiotalet var terminskurvan tvärtom i tämligen brant backwardation. Och kaffet sticker ut bland många andra så kallade exotiska råvaror såsom kakao, socker, bomull och apelsinjuice, vilka idag handlas i olika grad av backwardation. Vidare håller spekulanter inte nån historiskt stor andelen av de långa positionerna enligt data från CFTC. Nu kommer dock rapporter, se Reuters, om att kaffeexportörer och importörer pressas av stigande priser och ökande marginalkrav. Det gör att flera inte tycker sig ha råd att hedga sina kaffelager utan bär prisrisken själva. Därmed kan en naturlig säljare ha försvunnit från marknaden vilket skulle kunna hjälpa till att förklara terminsstrukturen i kaffe.

Oavsett anledning till terminsstrukturen i kaffe, så gör det kaffe mindre intressant att köpa för råvaruinvesteraren. Dels kan det antyda att kaffepriset drivits alltför högt och dels kan man inte tillgodoräkna sig någon rullyield. Om kaffepriset börjar falla skulle det kunna få både spekulanter att stänga sina positioner och de naturliga hedgarna att komma tillbaka. Då skulle priset falla kunna falla mycket dramatiskt.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Kaffe, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s