Minskad korrelation med aktier

På tisdagen sjönk det välkända råvaruindexet R/J CRB för sjätte handelsdagen i rad och med hela 3,5% vilket är den största nedgången på en dag sedan november. Samtidigt stannade nedgången för amerikanska storbolagen i S&P500 på 1,1% medan euron faktiskt stärktes aningen mot dollarn och de amerikanska obligationsräntor hade ganska små rörelser. Rörelserna i S&P500, obligationer och EURUSD är knappast en äkta ”flight-to-quality” karaktäriserad kraftiga börsfall, fallande obligationsräntor och  rejäl dollarförstärkning. Råvarupriserna föll alltså i mångt och mycket på egen hand – åtminstone med amerikanska ögon.

Katastroferna i Japan är den huvudmisstänkta anledningen till fallet i råvarupriser för många förståsigpåare. Dock haltar förklaringen något: dels lär problemen med kärnkraften i Japan leda till större efterfrågan av diesel och naturgas både där och annorstädes, och dels har historiskt återuppbyggnaden efter liknande händelser ofta ökat den ekonomiska tillväxten och efterfrågan på råvaror. Båda dessa faktorer skulle kunna motivera högre snarare än lägre råvarupriser.

Prisrörelserna kan istället ses i skenet av utgångsläget: efter att ha stigit kraftigt sedan korrektionen i november var det dags för en ny korrektion. Dock kan det samma sägas om aktier, obligationer och valutor vilket kunde ha renderat en självförstärkande ”flight-to-quality”. Men råvaror korrigerade tämligen ensamma. Faktum är att korrelationen med börs närmast försvunnit det senaste kvartalet:

En tolkning är att den höga korrelationen under 2009 och 2010 är undantaget. Därmed skulle korrektioner i råvaror ske oberoende av de andra stora tillgångsmarknaderna. Tittar vi på korrelationen med EURUSD

ser vi att den finns där men är ganska låg och relativt stabil runt 0,30.

Oavsett anledning till den minskade korrelationen med aktier så är det nåt som bör välkomnas av råvaruinvesterare. Det är först som lågkorrelerad tillgång, eller till och med okorrelerad, som råvaror befäster sin roll som riskspridare i en investeringsportfölj.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Korrelation, Råvaruindex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s