Första ronden i arealkriget

Idag publicerade amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, två rapporter som marknaden sedan länge sett fram emot. Dels lagerdata och dels en undersökning på årets sådd.

Den kvartalsvisa lagerstatistiken på majs, vete och soja är av stort intresse för hela världens balansräkningar av produkterna eftersom USA är världens största exportör. Därmed speglar de världsmarknaden väl. Sammanfattningsvis var lagren av majs och soja ännu lägre än de förväntat låga nivåerna medan vetelagren var större än väntat, vilka i sig redan var komfortabelt stora. Majs och soja löper nu en ännu större risk att utgående lager, det vill säga lagren före årets skörd kommer in, kommer vara rekordlåga i relation till årsförbrukningen (stocks to use ratio).

Den andra rapporten är en årlig undersökning bland 83000 bönder (farm operators) om hur stor areal de tänker så av varje gröda. Detta är första pålitliga prognosen på utfallet av det arealkrig vi tidigare varnat för. Soja och ris ser ut att bli förlorare medan majs och bomull blir de stora vinnarna. Från nu fram till skördad areal är dock vägen lång och beror mycket på vädret. Totalt sett ökade arealen ordentligt – driven av högre priser. Främst är det sämre mark som legat i träda som åter avses planteras.

Dagens marknadsreaktion var kraftig och priserna steg kraftigt. Procentuellt sett steg faktiskt vetet mest – trots att statistiken var negativ för vetet. Att majsen inte steg mer beror på det av börsen tillåtna prisintervallet för dagen; majsen steg med maximalt tillåtna 30 cent. Syntetiskt (implicerat av optionspriser) steg majsen med mer än dubbla det. Imorgon lär alltså majsen öppna kraftigt uppåt. Vetets uppgång beror på att spannmålen delvis går att substituera som exempelvis foder.

Den stora frågan är hur lagren ska kunna återställas så att de ger en större buffert än dagens lövtunna marginal. Dagens rapporter antyder att balansen troligen inte lär förbättras i år trots den ökade arealen och att vi kommer vara synnerligen utsatta för eventuella produktionsstörningar. För att återställa balans kanske efterfrågan måste ransoneras; det sker genom högre priser. Därmed har vi fått varningen om potentiella rekordpriser över nivåerna från 2008.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Bomull, Majs, Soja, Vete. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s