Räntehöjningar talar för sektorrotation

Idag höjde europeiska centralbanken, ECB, sin styrränta för första gången sedan finanskrisen. Därmed är ECB först bland de stora centralbankerna för G3 – USA, Japan och euroområdet.

Eftersom de flesta råvarorna handlas i amerikanska dollar spelar ECBs räntehöjning i sig mindre roll. Dock påminner det om att en dag kommer räntorna i USA sannolikt att normaliseras. Idag prissätter marknaden en först höjning mot slutet av 2011 och sedan stegvisa höjningar under 2012.

Vad spelar då räntan för roll för råvaror? Dels är räntan en direkt kostnad för att finansiera köpet av en råvara. Med nollränta är alternativkostnaden försumbar, vilket gjort råvaror till ett attraktivt alternativ till att ha pengar på banken. Redan en första räntehöjning eller förväntningar om det förändrar den kalkylen drastiskt. Dels har råvaror – i synnerhet guld och andra ädelmetaller – fungerat som ett skydd för risken av framtida inflation. Om en räntehöjning görs för att stämma inflation i bäcken – vilket ECB med oklanderlig tydlighet markerade idag – kan en räntehöjning minska efterfrågan på inflationsskydd.

Alltså skulle råvaror av båda skälen ovan kunna förväntas falla i pris vid räntehöjningar. Det som talar emot detta är att cykliskt höjs räntan oftast då ekonomin befinner sig i en expansionsfas vilket är associerat med ökad efterfrågan av råvaror. Typiskt brukar tvärtom expansionsfasen vara den bästa fasen för råvaruinvesteringar, se exempelvis Fidelitys investeringsklocka. Dock gäller bara detta råvaror i brist. En aktiv råvaruinvesterare ersätter i detta scenario typiskt ädelmetaller med råvaror i genuin brist, det vill säga en sektorrotation inom råvarukomplexet. Dagens räntehöjning av ECB påminner om att denna dag rycker närmare.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Guld, Inflation. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Räntehöjningar talar för sektorrotation

  1. Dr Doom skriver:

    Idag är alltid närmare än igår. Det finns inget som helst inflationstryck i västvärlden. Att ECB går från -2% till -1,75% realkortränta, som Fed, och att realräntan på 5årsobligationenerna ff är noll, antyder att det ff är extrent stimulativ penningpolitik, med motsvarande dito finanspolitik, i både Europa och USA. Det stora hotet är deflation, det är därför guldet står på toppnoteringar. Att betänka är ävena tt ”post-it-lappar” finns det alldeles för mycket av och de blir bara flera…..

  2. Anders Blomqvist skriver:

    …och marknaden är en diskonterade mekanism – i synnerhet aktier eller en råvara som guld som den typiske investeraren lägger i ett bankvalv. Den intressanta frågan är om FED är på efterkälken – behind-the-curve – och marknaden måste diskontera snabbare räntehöjningar.

    Vad gäller ”post-it-lapparna”, så har antalet inte vuxit snabbare än privat kreditgivning minskat. Först när både växer samtidigt är det ett problem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s