Alcoa säger mer om aluminium än rapportsäsongen

Igår inledde Alcoa traditionsenligt rapportsäsongen genom att som första av de trettio industriföretagen i Dow Jones Index publicera sitt resultat för årets första kvartal. Rapporten brukar ses som en indikation på hela rapportsäsongen men egentligen säger den förstås mer om själva aluminiummarknaden.

Resultatet kom i stort sett in enligt förväntningarna och vinsten var den största sedan Q3 2008 då Alcoa fortfarande var skyddat av prishedgar tagna före det branta prisfallet i samband med finanskrisen. Snittpriset på aluminium under första kvartalet i år på LME var 15% högre än samma kvartal 2010 trots att marknaden fortsätter befinna sig i överskott. Förra året uppskattas en miljon ton ha lagts till de redan historiskt sett stora lagren.

Att aluminiumpriset trots de stora lagren fortsätter stiga beror delvis på finansiella aktörer är beredda att finansiera lagren, vilket vi redan diskuterat här. Låt oss rekapitulera: sedan mitten av 2009 har terminsstrukturen hos aluminium i stort sett givits av bankernas finansieringskostnad vilket illustreras nedan:

Summan av de två gröna fälten är en uppskattning kapitalkostnad (interbankräntan LIBOR) och lagringskostnad (ett välförhandlad pris på LME). Om graden av contango är högre än finansieringskostnaden kan arbitragören låna pengar för att köpa aluminium, lagra den på LME och säkra priset genom att sälja den för ett högre pris på termin och därmed låsa in en så gott som riskfri vinst. När detta är väl fungerande, alltså brinnande finanskris undantagen, kan inte den svarta kurvan ta sig nämnvärt över de gröna fälten.

Det kräver dock att det finns nån annan som är beredd att bära prisrisken på lagret genom att köpa terminen som arbitragören säljer. Detta är råvaruspekulanten. Ett alternativ vore dock att investera direkt i en fysisk aluminium-ETF eller nån annan basmetall som har en snävare utbuds- och efterfrågebalans.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Aluminium, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alcoa säger mer om aluminium än rapportsäsongen

  1. Ping: Mörka lager på koppar? | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s