Råvaror upp – dollar ner

När vi summerar april står åter råvaror ut som en bra investering. Som noteras i en artikel från Bloomberg är det en trend om man använder de vedertagna GSCI för råvaror, MSCI World All Countries för aktier och ML Global Broad Government Bond Index för obligationer. Räknar vi med den amerikanska dollarn som ett alternativ (om än dåligt den senaste tiden) är det femte månaden i rad som råvaror står som vinnare.

En viktig faktor är att råvaror är globala tillgångar samtidigt som i allmänhet prissätts i USD. I år har dollarn fallit kraftigt i värde. Under april accentuerades detta av beskedet att kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s sänkte utsikten för den amerikanska statens kreditbetyg. Det är förstås de statsfinansiella underskotten som oroar samtidigt som tillväxten varit relativt svag givet de fiskala stimulanserna. Dessutom tror många bedömare att den amerikanska centralbankens, FEDs, köp av statsobligationer bidragit till den svagare dollarn.

Även om dollarns utsikter idag må se dåliga ut från många perspektiv finns anledning till eftertanke. Den stundande budgetprocessen och det väl kommunicerade slutet på FEDs inkrementella köp av statsobligationer i juni kan leda till både oro och högre räntor i USA. Det brukar vara en gynnsam dollarmiljö. Vidare tenderar långvariga trender att rekylera när spekulanter – till skillnad från exempelvis industriföretag som växlar handelsflöden – fått alltför lika position; i finanslingon kallas det att positionen blir ”crowded”. En dollarrekyl skulle kunna sammanfalla med en rejälare råvarurekyl.

Silver steg i april hisnande 28% och för första tertialet blev uppgången hela 56%. Under helgen höjde Comex marginalkravet – det vill säga hur mycket pengar investerare måste hålla som säkerhet för varje kontrakt. Idag stängde silvret på -5.2% efter att tidigare under dagen fallit med 13%. Silvrets korrektion drevs sannolikt av spekulanter efter att ”lång silver blivit en alltför crowded trade”. Att silvret skulle vara en förvarning om dollarn vore kanske att tillskriva det alltför mycket betydelse; silvret har haft en långt mer dramatisk utveckling än andra råvaror eller valutor. Men en liten varningsflagg är det trots allt!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Råvaruindex, Silver. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s