Global uppvärmning ger rörligare priser på jordbruksprodukter

Efterfrågan på jordbruksprodukter är oelastisk; vi äter nästan lika mycket och samma sorts mat oavsett priset. Däremot varierar utbudet med vädret. Torka, översvämning, frost, orkan med mera ger produktionsstörningar som direkt slår på priset. Exempelvis påverkade (och påverkar forfarande!) torkan i Ryssland med omnejd priset på vete och andra spannmål.

Klimatförändringarna för jorden som helhet är ett varmare och fuktigare klimat. Tillsammans med mer koldioxid i atmosfären ger detta i princip förutsättningar för bättre skördar – metaforen för klimatförändringarna är ju trots allt jorden innesluten i ett växthus!

Den geografiska och säsongsmässiga variation är stor vilket gör att effekten inte är självklar. Studien Climate Trands and Global Crop Production since 1980 kommer fram till att påverkan på produktionen är stor. Dock konstateras svårigheten att urskilja effekten av klimatförändringar bland metod-, grödeförändringar et cetera. Vidare finner man att förändringen av temperatur dominerar över dito för nederbörd. Snarare än bättre produktion uppskattar man tvärtom ökade priser. Två stora begränsningar är dock att man inte beaktar åtgärder just på grund av klimatförändringar (byte av gröda, ökad bevattning och så vidare) och att man arbetar med genomsnittsvärden över hel säsong. Men med varmare klimat och följer nämligen också ett mer variabelt väder!

World Meteorological Organization, WMO, beskriver just förekomsten av extremt väder under 2000-2010 och jämför med de prognoser som gjorts av FN:s klimatpanel IPCC i sin broschyr Weather Extremes in A Changing Climate – Hindsight on Foresight. Man noterar en ökad förekomst av torkor, översvämningar och orkaner i linje med de tidigare prognoserna. IPCC planerar under året att publicera en specialrapport om just sambandet mellan klimatförändringar och extremt väder.

Extremt väder är nästan alltid dåligt för jordbruksproduktionen (fråga en bonde om vädret är bra…) och mer extremt väder leder sannolikt till större variation i skördeutfallet. Den globala uppvärmningen kan därmed komma att ge volatilare priser på jordbrukprodukterna och därmed mer prisrisk att hantera. Råvaruinvesterare kommer vara beredda att bära denna givet en tillräcklig premie.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Jordbruksprodukter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Global uppvärmning ger rörligare priser på jordbruksprodukter

  1. Ping: Implikationer av mer extremt väder | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s