Är kakao dyrt?

Senaste tiden har kakaoterminen i New York handlats på drygt $3000 per ton, det vill säga ungefär 20 kr per kg. Därmed utgör själva kakaon ungefär 10% av priset på en enklare chokladkaka. Tillsammans med att choklad ofta betraktas som lättillgänglig lyxkonsumtion gör detta att efterfrågan är mycket inelastisk. Kanske inte lyx i allvarligare mening; choklad är snarare något som man ofta unnar sig även i dåliga tider och konsumtionen av kakao är så gott som konjunkturoberoende. Vidare stiger efterfrågan – i synnerhet i tillväxtländer som Kina och Indien. Så är kakao billigt idag?

Ser vi till kakaopriset i New York de senaste femtio åren så befinner vi oss relativt sett ganska högt. Sedan början av 2000-talet har priset nästan fyrdubblats:

ICCO, International Cocoa Organization – världens stora producentorganisation för kakao, tror föga förvånande att innevarande års överskott kan bytas till ett underskott under 2011/12 (kakaoåret löper från oktober till september). Man får också medhåll från andra analytiker och många tror på ett underskott om 150-300 tusen ton för 2011/12. Med en världsårsproduktion på fyra miljoner ton skulle det vara en påtaglig – om än inte kritisk – obalans. Det skulle kunna motivera höga och stigande priser då kakao skulle bli mer känsligt för väder och andra produktionsstörningar. Ser vi på det reala kakaopriset med en topp på över $18000 per ton (i 2010-års USD) kanske $3000 till och med är ett lågt pris:

Även den reala prishistoriken kan dock vara bedräglig. Beroende på den relativa produktivitetsutvecklingen kan de reala priserna både stiga och sjunka. Exempelvis har det reala priset på olja stigit de senaste hundra åren då den olja som finns kvar blir allt svårare att utvinna och produktiviteten i utvinningen hänger inte med. Bland jordbruksprodukter är det däremot inte ovanligt med fallande realpriser. Hur ser det ut för kakao? På ett seminarium ganska nyligen varnade ICCO för att okoordinerad program för att öka kakaoproduktionen kan leda till överetablering. Om detta är fallet tyder det på att marginalproduktionskostnaden ligger under dagens prisnivå och att den till och med kan provocera fram ökat utbud. I så fall kanske kakao på $3000 är ganska dyrt trots allt.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Kakao. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är kakao dyrt?

  1. Olof Kjellström skriver:

    Intressant det där med att ”unna sig” även i dåliga tider. På samma sätt kan man se det inom vinkonsumtion, och då företrädesvis inom mousserande vin. Svenskarna fick smak för champagne, jag tror vi ligger på tio i topp numera. När konjunkturen vände ner ville man inte vara utan den bubblande drycken, men sökte sig istället till cava, crémant och annat moussrande.
    – Olof

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s