2008 Déjà Vu?

Igår hävdade Deutsche Banks VD Josef Ackermann på en konferens att dagens situation påminner om den 2008 även om likviditeten i det europeiska banksystem nu är bättre. Han är knappast först med jämförelsen, men varje investerare – inte minst råvaruinvesterare – bör förstås vara extra lyhörda då en upprepning av den smärtsamma hösten 2008 måste undvikas till varje pris.

Finansiellt sett – att en bankkris kan vara nära förestående – är liknelsen med 2008 relevant. Att utgångsläget ur likviditetssynpunkt är bättre är föga tröst då investerare beaktar hur bakbundna västvärdens skuldtyngda länder är. Vem ska rädda bankerna om länderna i sig är konkursfärdiga? Signalerna från obligationsmarknaderna är nedslående.

Men ser vi till råvarorna verkar situationen, åtminstone än så länge, vara annorlunda. Nedan finns kopparpriset under 2008 och hittills i år:

och likaledes råoljan:

Krisen 2008 ledde till dollarbrist i världen, vilket drev upp dollarn mot så gott som alla andra valutor samtidigt som handeln stannade upp i avsaknad av handelskrediter. Därmed ledde den amerikanska finanskrisen till en global lågkonjunktur med radikalt minskad efterfrågan på råvaror. Råvaror prissatta i dollar hade därmed dubbla anledningar att falla i pris. Lägg därtill en ensidig lång positionering bland finansiella aktörer uppmuntrade av rekordnivåerna under första halvåret 2008.

I år har dollarn inte stärkts utan tvärtom försvagats mot många valutor i tillväxtländerna och vis av erfarenheterna från 2008 kommer man göra allt för att upprätthålla världshandeln. Däremot kan en stundande lågkonjunktur i väst förstås minska efterfrågan; på marginal står dock tillväxtländerna för majoriteten av ökningen i efterfrågan på råvaror och deras prissättning är global. I ett scenario med lågkonjunktur och fallande valutor i väst kan råvaror i stället fungera som ett skydd för investerare! Som råvaruinvesterare kan det vara klokt att vara extra vaksam på indikationer om ett nytt 2008 men positionera sig för möjligheten om en radikalt annorlunda utveckling.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Koppar, Råolja. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s