Vad säger termins- och spotpriserna på nötboskap?

Priserna på nötboskap i Chicago, med leveranspunkter både i Mellanvästern och Texas, har i år nått nya rekordnivåer – det vill säga ovan priserna från 2008 mätt i amerikanska dollar. I ljuset av andra priser på jordbruksprodukter framstår dock inte priserna höga; nedan finns kvoten mellan majs och nötboskap:

Med en historiskt låg kvot kan nötboskap snarare upplevas som relativt billigt!

Den amerikanska marknaden för nötboskap är dock kraftigt påverkad torkan i Texas. Mätt från oktober till augusti har Texas i år upplevt det torraste vädret sedan mätningarna började år 1895. Därmed är torkan värre än i samband med 30-talets dammstormar under Dust Bowl-åren. En bild på den senaste utbredningen finns här

Torkan har lett till att besättningarna skickats till slakt då utfodring är alltför dyrt. Det brukar leda till att priset drivs ned, medan man kan förvänta sig högre priser senare på grund av minskade besättningar. Terminskurvan handlas då i contango och råvaruinvesteraren gör bäst i att hålla en kort position. I år är dock situationen lite annorlunda; i grafen nedan finns spotprisutveckling senaste året som staplar och terminsstrukturen (ett år ut på kurvan) som en kurva:

Vi noterar att senaste årets contango (negativ terminsstruktur) bibehållits samtidigt som spotpriserna stigit, vilket historiskt sett är ovanligt. Kan det marknadens kompromiss mellan stigande foderpriser och att besättningar slaktas av? Oavsett är det idag svårt som terminsinvesterare att hålla en lång position på rekordpriser samtidigt som terminsstrukturen är i contango.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Nötboskap, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s