Data på positioner även i London

Senare idag kommer råvarubörsen NYSE Euronext att på veckobasis börja publisera en rapport om innehaven på de råvaror som handlas i London, se pressmeddelandet. Rapporterna kommer i stort följa mönstret på de som CFTC publiserar på råvaruterminerna handlade i USA, det vill säga alla större aktörers positioner kommer aggregeras så att positioneringen hos hedgare, spekulanter och indexinvesterare kan observeras.

De nya rapporterna kan ses som ett svar på myndigheternas önskan om ökad transparens på råvarumarknaderna. Men även råvaruindustrin har i vissa fall efterfrågat detta; exempelvis ett antal konsumentfötetag efter den jättelika kakaoleveransen förra sommaren som vi redan kommenterat här.

Som råvaruinvesterare låter förstås data på positionering intressant. Å ena sidan kan en stor position bland spekulanter (åt endera hållet) kunna tyda på risken för en våldsam rekyl eftersom spekulanter kommer behöva  stänga positionen när det närmar sig leverans. Å andra sidan borde spekulanter i genomsnitt vara positionerade så att de bär prisrisk för en rimlig premie. I det första fallet skulle man vilja handla mot genomsnittsspekulanten, i det andra med. Därmed kan det vara utydligt hur man ska tolka datan. Tittar man historiskt – CFTC-datan finns sedan 1986 – är mönstren inte självklara och värdet som indikator ganska lågt. Dock kan det finnas värde i att bevaka extrema positioner som kan rendera rekyler och mäta hur långt en likvidering bland råvaruinvesterare gått.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s