Förändringen av marknaden för naturgas större än oljans

Vi har i upprepade bloggposter kommenterat abnormalitet som förekommit i oljemarknaden under 2011. Nu håller den dock på att försvinna. Bakomliggande orsaken till problemen har varit en förändring av var oljan producerats, vilket lett till överskott av olja i Mellanvästern och i synnerhet Cushing, leveranspunkten för den amerikanska benchmark-oljan WTI. Igår meddelade Enterprise Pruduct Partners och Enbridge att de kommer att vända riktningen på flödet i oljepipelinen mellan Mexikanska golfen och Cushing under andra kvartalet 2012. Detta är en mer permanent lösning än den dyrare lösningen att skicka olja mer tåg eller lastbil. Prisskillnaden mellan WTI och annan olja och oljeprodukter kollapsade också på terminsmarknaden igår.

Det som skett i den amerikanska oljemarkanden är att utvinningen på land ökats, inte minst i Kanada. Infrastrukturen för att transportera oljan har inte hängt med i förändringen i utvinningsapparaten. Den förändringen bleknar dock i jämförelse med naturgasen. Nya metoder för utvinning har flerdubblat tillgången till billig amerikansk naturgas som utvinns på land. Utvinningen är dock mycket kontroversiell då den använder stora mängder vatten som förorenas och ge stor miljöpåverkan där den utvinns.

De nya utvinnsmetoderna har icke desto mindre översvämmat den amerikanska marknaden med billig naturgas. Nedan visas priset för olja och naturgas uttryck i USD för samma energimängd som ett fat råolja:

De senaste fem åren har priserna divergerat och nu kostar naturgasen bara omkring en fjärdedel av råoljan! Alla som kan styra om sin energianvändning till naturgas har starka incitament att göra det. Som vi tidigare spekulerat gäller detta också inom transportsektorn. En negativ aspekt med naturgas var länge de prisspikar som uppstod vid produktionsstörningar – se exempelvis orkanen Katrinas påverkan i diagrammet ovan år 2005. Dessa accentuerades av att det är dyrt att lagra naturgas på grund av dess volym. Idag produceras dock en mindre andel av naturgasen i Mexikanska golfen och produktionsstörningarna är färre. Tillsammans med att marknaden haft ett överskott har volatiliteten – prisvariationerna – i naturgas sjunkigt och är idag till och med lägre än för råolja:

Därmed försvinner ytterligare en av de negativa aspekterna med naturgas.

Som råvaruinvesterare har naturgasens volatilitet länge gjort den till en av de mest  riskfyllda tillgångarna. Nu kan det hålla på att förändras. Överskottet av naturgas pressar dock både priset och tvingar in terminskurvan i brant contango så för att utnyttja möjligheterna i naturgas behöver en råvaruinvesterare vid många tillfällen kunna ta korta positioner.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Naturgas, Råolja, Terminsstruktur, Volatilitet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förändringen av marknaden för naturgas större än oljans

  1. Ping: Kollapsande naturgaspriser | Råvaror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s