Implikationer av mer extremt väder

I dag avslutas FN:s sjuttonde klimattoppmöte, denna gång i Durban, Sydafrika. Än så länge har mötet passerat förbi ganska obemärkt och slutrapporten verkar bli ett tämligen urvattnat dokument utan någon uppgörelse om statusen för Kyotoavtalet som löper ut 2012. En aspekt som fått större utrymme än tidigare är förekomsten av extremt väder – det vill säga inte bara genomsnittliga förändringar av vädret (”det blir x grader varmare”). Som vi tidigare påpekat har IPCC inför mötet kommit med en specialrapport om extrema väderhändelser: Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation.

Rapporten avhandlar dels vilka förändringar som de olika klimatmodellerna och utsläppsscenariorna prognostiserar och dels inverkan på samhället. Beroende på exponeringen och känsligheten mot respektive väderextrem samt hur samhället anpassar sig kommer inverkan bli olika.

Följande schematiska bild som finns med i rapporten påminner om betydelsen av olika sorters förändringar av fördelningen (i detta fall av temperaturen):

Röda fältets yta är sannolikheten för en temperatur över värdet där fältet börjar. Som synes ger ett en relativt liten ökning av medlet (förstamomentet) en dramatisk ökning av sanolikheten. Även andramomentet (variability) och högre moment (changed shape) kan ge stor ökning av sannolikheten för extrema händelser. Inte undra på att det finns en stor oro för extremt väder!

Ur ett råvaruperspektiv vill vi först och främst veta vilka extrema händerser som förväntas bli vanligare och sannolikheten för detta. I rapporter står att finna att det är:

  • så gott som säkert (mer än 99% sannolikhet) med fler mycket varma dagar
  • mycket säkert (mer än 90% sannolikhet) med längre, vanligare och/eller starkare värmeböljor
  • troligt (mellan 66% och 100% sannolikhet) med fler skyfall i många regioner
  • troligt (mellan 66% och 100% sannolikhet) med högre vindhastighet i orkaner
  • troligt (mellan 66% och 100% sannolikhet) med färre eller oförändrat antal orkaner

Vidare finns stöd, med medelstor konfidens, för svårare torkor i exempelvis Sydeuropa, Centraleuropa, Mexiko, Mellarvästern och södra Afrika. Definitionen av torka och mätdata är begränsade vilket gör uttalande svagare än de ovan.

Som råvaruinvesterare finns skäl att förbereda sig på volatilare skördutfall och därmed volatilare priser. För att kompensera för detta bör råvaruinvesterare på sikt kräva högre prispremier för att bära prisrisken. Notera dock att typiskt är prispremien för prisspikar, vilket alltså skulle driva jordbrukprodukter allt mer in i contango! I detta fall behöver en investerare kunna hålla korta positioner för att kunna tillgodogöra sig de ökade riskpremierna!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Jordbruksprodukter, Okategoriserade, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s