Årets viktigaste händelse för själva terminsmarknaderna

Den enskilt viktigaste händelsen för själva terminsmarknaderna under 2011 är terminsmäklaren MF Globals konkurs i slutet av oktober.  Detta har bäring alla terminer – från aktieindex, obligationer och valutor till råvaror. Det finns flera intressanta aspekter – både för hur marknaderna kommer fungerar framöver och vad som skett de senaste åren.

Terminsmarknader skiljer sig från värdepappersmarknader (exempelvis aktier elller fondandelar) i att marknadsaktörerna endast ställer säkerheter till börsen på en liten andel av den exponering som tas. Det kan röra sig om en marginal på 5% av exponeringen och om positioner går emot investeraren måste ytterligare säkerheter ställas till förfogande så att marginalen återställs. Därmed löper marknasaktören en relativt liten kreditrisk. Marginalsäkerheterna brukar finnas på segregerade konton vilket ska ge skydd vid en konkurs. Sammantaget är därför terminsmarknaden en säkrare marknad än värdepapersmarknaderna ur kreditrisksynpunkt.

Därmed är uppståndelsen efter MF Globals konkurs föga förvånande, då det visade sig att en del av tillgångarna på segregerade konton används som säkerhet för investeringar i sydeuropeiska statsobligationer! Per den 22 december betalade konkursförvaltaren ut större delen av den tredje tranchen vilken leder till att 72% återbetalas.

Vid konkursen frystes kontona hos MF Global. Kunderna fick snabbt försöka flytta innehaven till andra mäklare eller hantera sin exponering på annat sätt. Denna process gick tämligen smidigt och inverkan på marknaden som helhet var liten.

Vad är bakomliggande orsaken till MF Globals konkurs? MF Global kan ses som ett offer för den ökade konkurrensen bland mäklarna på terminsmarknaderna i och med att handeln blev elektronisk från att tidgare ha skett per telefon. Minskade courtage gav minskad intjäning och MF Globals siste VD, Jon Corzine, försökte kompensera förlusterna i kärnverksamheten med intäkter från finansiellt risktagande – i detta fall på europeiska statsobligationer.

I USA finns idag världens dominerande terminsmarknader, inte minst på råvaror. En förutsättning för detta är förstås ett regelverk och regeluppföljning som ger skydd och likabehandlande av aktörerna på marknaden. Ännu står USA och Västeuropa – med Storbritannien i synnerhet – ohotade som garanter för detta. Frågan om de segregerade kontona i MF Globals konkurs är därför av oerhörd vikt och det är dags för terminsbörserna och deras kontrollorgan (CFTC i USA) att bekänna färg!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s