Kollapsande naturgaspriser

Sedan vi senast kommenterade naturgaspriserna har dessa fortsatt falla brant, vilket förstås gett utmärkta möjligheter för råvaruinvesterare som kan hålla korta positioner (värdet på investeringen stiger vid prisnedgång) eftersom terminskurvan dessutom varit i contango. Nu har priserna nåt nivåer som inte setts sedan början av 2000-talet:

Många fundamentala faktorer talar för fortsatt låga priser: ny teknik gör utvinningen mycket billigare samtidigt som naturgasen är svår att lagra och det tar tid att anpassa efterfrågan till den nya prisnivån. Man kan se prisnedgången som att marknaden försöker hitta en prisnivå där några producenter slutar producera. Eftersom naturgas delvis är en biprodukt och de rörliga kostnaderna är låga tror flera analytiker att det kan krävas ännu lägre priser för att tvinga fram sådan avstängning. På sikt torde dock efterfrågan också öka och göra naturgasen till  en allt större del av energikonsumtionen: idag kostar naturgas i USA mindre än $15 för samma energimängd som ett fat olja så incitamenten är rekordstora!

Vad ska vi göra som råvaruinvesterare? Först måste vi beakta terminsstrukturen:

Prisnedgången sammanfaller med en ökande contango vilket förstärker bilden av ett allt mer alarmerande överskott. Grundpositionen borde därmed vara en kort position. Dock kan vi notera att volatiliteten hos naturgas börjar stiga samtidigt som terminsstrukturen är mindre brant än vid förra prisnedgången 2009. Borde vi kräva mer betalt för att risken för en rekyl från dagens rekordlåga priser?

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Naturgas, Terminsstruktur, Volatilitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s