Kina, gamla världen och råvaror

I förra veckans nummer lanserade The Economist ett nytt återkommande veckoavsnitt helt ägnat åt Kina. Det är första gången sedan USA fick sitt avsnitt 1942 som ett enskilt land får den förmånen. Detta är förstås ett oerhört långsamt mått på världsförändringar men det gör inte signalen mindre intressant!

Tillväxtmarknaderna och Kina framförs ofta som de marknader som driver ökningen av efterfrågan på råvaror. Detta är sant – inte minst på basmetaller där deras konsumtion inte bara växer utan och har vuxit om västvärlden i några fall. Ser vi på BNP – även om vi köpkraftsjusterar – är dock fortfarande gamla världen störst. Med google public data kan vi exempelvis se att EU och USA var för sig fortfarande är klart större än Kina, se här. Så ska vi se på förändringen eller storleken av råvarukonsumtionen?

Eftersom det är mer eller mindre svårt och dyrt att lagra råvaror prissätts dessa oftast inte på förväntningar om framtida förbrukning utan snarare utifrån den nuvarande balansen mellan tillgång och efterfrågan. Kapitalförvaltare som allokerar mellan olika tillgångsslag brukar prata om investeringsklockan (denna finns i alla former och färger visar en enkel bildsökning) och att olika faser i den ekonomiska cykeln gynnar olika tillgångsslag. Råvaror är sencykliskt och utvecklas bäst i själva högkonjunkturen, det vill säga inte när det finns förväntningar om att det ska bli ont om råvaror utan när det verkligen är ont om dem!

Analogt med detta är det storleken på mer än förändringen av konsumtionen som spelar roll. Dock prissätts råvaror på marginalen och då västvärldens konsumtion är relativt statisk gör investerare klokt i att noggrannare bevaka förändringarna i tillväxtländerna för att förstå förändringar i balansen mellan utbud och efterfrågan. Så även om dagens positiva arbetsmarknadsstatistik från USA är glädjande, är frågan hur mycket större råvarukonsumtionen blir – direkt eller indirekt genom handel. Viss skepsis till den positiva initiala reaktionen på råvarubörserna kanske kan vara på sin plats.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Metall. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s