En sista teknisk squeeze i kaffet?

Kaffe är en relativt viktig råvara med en årlig produktion på omkring 8 miljoner ton till ett värde i storleksordningen 25 miljarder USD. Det finns två stora terminskontrakt på kaffe i världen: ett på robusta i London och ett på arabica i New York. Robustan är bittrare men innehåller mer koffein och ger bättre crema vid espressobryggning. Robusta betraktas allmänt som kaffet av lägre kvalité och är lättare att odla (robusta kommer av att buskarna är mer tålig än arabicabuskarna). Därmed används robusta oftast för snabbkaffe.

Priserna på arabica- och robustabönor följs hyfsat åt då de delvis är substitut:

Prisskillnaden mellan dem är jämnare som kvot än som differens men oavsett så skiljer de relativt mycket över tiden även om priserna korrelerar väl från dag till dag. Orsaken till detta att odlingsområdena inte är överlappande i någon större utsträckning:

Mörkgrön är robusta, mellangrön båda och ljusgul arabica. Dessutom odlas arabica främst mellan 1300 och 1500 möh. Tillsammans gör detta att produktionen är utsatt för olika och oberoende störningar (frost i Brasilien och översvämning i Vietnam är okorrelerade) och därmed uppstår brist och överskott i de olika kaffetyperna inte alltid samtidigt.

Senaste veckorna har priserna på arabica och robusta gått åt olika håll vilket är tydligt i diagrammet ovan. Arabica har fortsatt sin fallande trend medan robustan vänt tvärt uppåt. Prisuppgången är till stor del ”teknisk”. En stor options- och terminsposition har tvingat upp priset på robusta för leverans i mars medan majkontraktet rört sig mycket mindre; skillnaden mellan kontraktet är ritad nedan:

Vanligtvis tolkar vi en övergång från contango till backwardation som ett tecken på brist av råvaran men inte nödvändigtvis i detta fallet. En ledande råvaruhandlare kallade det ”a very good technical squeeze” i FT i veckan. Detta har hänt förr och vi vet åtminstone en hedgefondförvaltare som framförallt handlar i kaffe och kakao som tagit jätteleverans förr, se inlägget Vad har Choc Finger i kikaren?

Men detta kan vara en av de sista större squeezerna bland jordbruksråvarorna i London. I onsdags meddelade börsen, NYSE LIFFE, att de kommer införa begränsningar på hur stor leverans en enskild aktör tillåts ta, se här. Därmed borde det bli svårare att squeezea marknaden och den borde fungera bättre för kommersiella hedgare. Som råvaruinvesterare kan det också vara skönt att slippa squeezerna även om de har sin funktion i markandens prisupptäckt. Istället kan vi koncentrera oss på att identifiera vilka hedgare som betalar en premie för prisskydd, det vill sägs om vi ska hålla en lång eller en kort position!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Kaffe, Terminsstruktur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s