Utbudet av spannmål under 2012

Priserna på spannmål och oljeväxter har börjat året ganska lugnt med vissa relativförändingar som effekt av det säsongsartade arealkriget. På marginalen har sojabönor vunnit i relation till vete och majs. Totalt sett har priserna dock knappast matchat prisuppgången på råolja och oljeprodukter. Ska vi förvänta oss att spannmålspriserna tar rygg på råoljan framöver?

Efterfrågan på spannmål är som vi tidigare nämnt ganska förutsägbar – den stiger sakta bland annat drivet av mer animalisk föda i tillväxtländerna och ökad produktion av biodrivmedel. Vidare är den är tämligen oelastisk, det vill säga konsumenten är på marginalen ganska prisokänslig. Alltså koncentrerar vi oss på utbudet.

Utbudet växer i stort i takt med efterfrågan genom ökad produktion per yta med hjälp av växtförädling, genmodifiering och ökad gödselanvändning. För att se på incitamenten för bönderna kan vi studera på USA som är en stor konkurrensutsatt producent som dessutom producerar föredömlig statistik. En sådan skrift från amerikanska jordbrukdepartementet, USDA, är Agricultural Income and Finance Outlook. Först kan vi konstatera att spannmålsbönderna fick rekordmycket för sin produktion förra året:

Vilket genererade rekordinkomster:

Vi noterar att det främst är spannmålsbönderna som gynnats de senaste åren medan köttproduktionen släpat efter, trots att höga foderpriser (spannmål som kraftfoder exempelvis), dyra drivmedel et cetera drivit upp utgifterna…

…till rekordnivåer även realt sett.

Totalt sett var dock 2011 ett utmärkt år. Nettointäkten för jordbruksektorn, net farm income, uppgick till knappt 100 miljarder USD, vilket är omkring 50% över tioårssnittet. Vidare utgjorde spannmålsböndernas andel 63% av detta trots att deras andel av jordbrukssektorn bara är 45%. Spannmålsbönderna har alltså haft ett historiskt gynnsamt år och har ett enormt incitament att försöka öka sin produktion!

Utbudet avgörs slutligen varje år av vädret i de olika odlingsområdena. Förra årets ganska ogynnsamma väder gjorde att lagren av majs och soja stannade kvar på historiskt låga nivåer medan världens vetelager är relativt stora. Så trots en överlag ansträngd lagersituation gör dock incitamenten för odlarna att även ett relativt mediokert väderår borde ha förutsättningar att öka lagren vilket skulle kunna driva ner priserna. Alltså är det knappast självklart att spannmålspriserna ska följa råoljan!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Majs, Soja, Vete. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s