Är guld en valuta?

Runt stängning igår kväll publicerades det senaste protokollet från amerikanska centralbankens FOMC (Federal Open Market Committee). Avsaknaden av antydningar om ytterligare penningpolitiska lättnader i form av nya obligationsköp verkar ha förvånat investerare: dollarn stärktes i värde, medan obligationer och aktier föll. Bland råvarorna reagerade guld och andra ädelmetaller kraftfullast och snabbast genom att falla i pris. Hur ska man tolka den reaktionen?

I en tankemodell kan vi betrakta guld som en valuta. Valutan guld saknar centralbank som styr penningmängden; i stället ökar mängden guld endast med den mängd som bryts varje år minus den mängd som ”försvinner”. Jämfört med den totala mängden redan brutet guld är förändringen varje år liten; som valuta kan vi alltså betrakta penningmängden, det vill säga guldmängden, som relativt stabil. Räntan på valutan guld är dessutom alltid noll.

Därmed är guldets penningpolitik ganska underlig. Å ena sidan växer penningmängden mycket sakta vilket borgar för att valutan ska bevara sitt värde. Å andra sidan tillämpas en ständig nollräntepolitik (ZIRP – Zero Interest Rate Policy) vilket är en väldigt lös penningpolitik som skulle gynna kreditexpansion. Penningpolitik är å ena sidan oerhört trubbig: den förändras inte beroende på om ekonomin behöver stimulans eller stramas åt. Å andra sidan är politiken extremt förutsägbar: den är i praktiken statisk! Förutsägbarheten gör dock guldet till en trygg hamn dit investerare söker sig i orostider.

Priset på en valuta i en annan valuta påverkas mycket av den relativa penningpolitiken och räntedifferensen mellan dem i synnerhet. Då marknaden tolkade gårdagens protokoll på marginalen som mer hökaktigt, borde vi alltså vara föga förvånade att guldet sjönk i värde! Dock är det en lång väg kvar innan vi får se räntehöjningar; den dagen har guldet än större anledning att falla i värde. Frågan är bara vilken nivå guldet står på innan det börjar falla…

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Guld. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är guld en valuta?

 1. ollekullberg skriver:

  Hej. Jag heter Olle och är också intresserad av råvaror, framför allt metaller. Fick länken av Magnus Andersson. Vad det gäller den jämförelsen mellan guld och en valuta med ränta så är det en märklig värld vi lever i. Som du säkert vet så bestäms mängden valuta av räntan, vilket betyder att en låg riksbanksränta ger mer pengar i omlopp. Vad det gäller guld bestäms inte mängden guld av räntan på guld (om det nu fanns någon bank som lånade ut guld) *i lika hög utsträckning*, eftersom det finns en fysisk mängd guld i botten (vilket alltså inte är fallet med FIAT). Så är det inte så lätt att jämföra ränta på guld och ränta på pengar.

  • Anders Blomqvist skriver:

   Hej Olle!

   Det finns flera olika mått på penningmängder men det snävaste måttet styr centralbanker genom sina vad de gör i marknaden (open market operations) och kan variera även givet en viss policyränta. Det den amerikanska centralbanken gör idag är att öka penningmängen i stället för att ändra räntan som ju redan är de facto noll.

   Men jag tror vi är överens: i tankeexperimentet att betrakta guld som en valuta har det en osedvanligt konstant ”penningmängd”.

  • Anders Blomqvist skriver:

   Intressant! När marknaden är beredd att betala för att få hålla en råvara kallas det att den är i backwardation. Ibland kallar men denna ränta för ”convinience yield”, dvs den som får låna råvaran ser en nytta att kunna använda den under tiden lånet varar. Lite underligt bara när det dyker upp i guld som det finns så mycket som bara ligger i lager, se t.ex.: bilderna på http://www.spdrgoldshares.com/sites/us/ generellt sett är det mycket vanligare i andra råvaror med backwardation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s