USDA-rapport under pågående handel

Idag rapporterade amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, lagernivåer och odlingsarealer för spannmål och oljeväxter. Rapporten publicerades som vanligt 8.30 östkusttid, det vill säga kl 7.30 i Chicago där den stora spannmålsbörsen ligger. Tidigare brukade terminsmarknaden vara stängd – även den elektroniska – då rapporterna från USDA publiserades. Men sedan en dryg månad är den elektroniska handeln igång i stort sett hela dygnet. I samband med viktigare rapporter – såsom idag – öppnar också golvhandeln i tid till rapporten.

Inför rapporten hade priserna på framförallt spannmål såsom majs och vete stigit rejält i pris. Exempelvis majs för leverans i december steg under andra halvan av juni med omkring tjugofem procent. De flesta förklarar prisuppgången med väder (höga temperaturer och liten nederbörd) i USA och drar paralleller till torkan 1988. För att veta om oron är befogad hjälper dock dagens rapport föga. Det är först senare som vi får veta om grödorna kan återhämta sig och vad produktionen slutligen blir. Vidare är det lätt att överskatta USAs betydelse. Även om USA är en stor producent och exportör, odlas förstås majoriteten av världens spannmål på annat håll med annat väder.

Reaktionerna på rapporten var dock relativt små då siffrorna i stort var i linje med förväntningarna. Så ingångsvärdena till utbuds- och efterfrågebalansen är därmed oförändrade och marknaden kunde åter koncentrera sig på utsikterna för den kommande skörden och i synnerhet vad väderutsikterna är. De senaste stora rapporterna har nästan varje gång lett till ”limit-dagar”, det vill säga att priset rör sig med den av börsen maximalt tillåtna förändringen. Idag verkar alltså vara ett undantag från det mönstret!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Majs, Soja, Vete. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s