Den pågående naturgasrevolutionen

I veckan nummer av The Economist finns en så kallad specialrapport på naturgas: An unconventional bonanza som är mycket läsvärd. Som vanligt med The Economist berör rapporten många olika aspekter samtidigt som den tillåter sig att vara tydlig med åsikter om hur saker hänger samman.

Revolutionen inom naturgas har sitt centrum i USA och den nya utvinningen av skiffergas vilket vi kommenterat vid flera tillfällen (för bloggposter om naturgas, klicka här). The Economist identifierar fem faktorer som gett upphov till detta:

  1. Avreglering av distributionen av naturgas (1970-tal)
  2. Terminsmarknaden på naturgas (1990-tal)
  3. Tillgång på riskkapital
  4. En framstående oljeindustri
  5. Entreprenörskap

Det är intressant att flera av dessa ligger flera decennier tillbaka i tiden! Nu är USA teknikledande och resten av världen kan hoppas att denna teknik kan exporteras. Om terminsmarknaden i USA gett förutsättningar till teknikutvecklingen, kan samma teknik bidra till uppkomst av en terminsmarknad på naturgas i exempelvis kontinentaleuropa. Dock är det osäkert om det uppkommer en global marknad på naturgas. Naturgas är genuint svårtare att transportera och det är svårt att se teknikutveckling som helt omkullkastar detta. Det gör inte terminsmarknaderna mindre viktiga – tvärtom finns det ytterligare prisrisker från geografiska prisskillnader som behöver hanteras!

Att det är en pågående revolution både vad gäller produktion men även vad gäller distribution och konsumtion torde få tveka om. Fordon drivna av naturgas av något slag har en enorm potential – åtminstone där den billiga naturgasen finns. Men som vid alla tekniska revolutioner finns anledning att komma ihåg att det är lätt att överskatta effekterna på kort sikt men samtidigt underskatta dem på lång sikt!

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Naturgas. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s