Ransonering av majs

Idag handlas majs till ett nytt rekord på över $8 per skäppa (bushel, cirka 35 liter). Det är förstås de små ingående majslagren tillsammans med den utbredda torkan i USA som ligger bakom den branta prisuppgången på över 50% senaste månad. USA är världens största majsproducent och står för omkring 40% av exporten av majs i världen så självklart har USA stor prispåverkan. Dock är världshandeln av majs endast drygt 10% av den årliga produktionen.

Det råder fortfarande stor osäkrehet hur stor skörden slutligen blir. Vädret nu och fram till skörd kommer fortsätta påverka. Även om torkan är utbredd påpekade chefen för amerikanska jordbruksdepartementet igår att regnskurar gjort att det finns stor lokal variation inom områdena drabbade av torka. Sedan torkan 1988 har också mycket arbete lagts ned på att ta fram majs som tål torka bättre och vi vet inte effekten av detta.

Med rekordpriser försöker dock marknaden redan nu att ransonera efterfrågan. Det verkar som om reaktionen inte låtit vänta på sig. Mycket majs går till foder och högre priser kommer leda till mindre besättningar. Under senaste månaden har priset på gödkalvar fallit rejält då köttproducenternas marginaler blivit negativa. Mindre majs kommer alltså att gå till foder. Vidare används mycket av den amerikanska majsen till etanolproduktion. Även där är marginalerna nu negativa. En inte så uppmärksammad del av veckostatistiken på energi som amerikanska energidepartementet (DOE) publiserade igår är etanolproduktionen. Vi ser att produktionen fallit brant senaste månaden är tillbaka på nivån från årskiftet 2009/10:

Den som har en lång position i majs bör nog följa efterfrågestatistiken noga framöver. Det kanske räcker med $8 för att ransoneringen ska bli av?

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Majs, Nötboskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s