Fortfarande goda skäl att vara ljumt inställd till koppar

Utvecklingen i Kina har stor påverkan på råvarupriserna. I synnerhet gäller detta metallpriserna beroende på Kinas höga andel av världskonsumtionen och den stora förändringen av konsumtionen, vilket vi kommenterat i det tidigare inlägget Koppar drivs av den kinesiska byggboomen. Basmetallerna är också bland de råvaror som gått sämst i år men de senaste dagarna har kopparpriset stigit något. En del förklarar prisuppgången med att spekulation om kommande stimulansåtgärder i Kina. Med det synsättet kan man förklara den positiva reaktionen på veckans preliminära kinesiska inköpschefsindex från HSBC/Markit trots att själva indexet var svagare än väntat; i synnerhet de mest framåtblickande delkomponenterna. Samtidigt har det kommit rapporter om planer på att tidigarelägga investeringar i flera kinesiska regioner, se exempelvis bloggposten China’s local governments are still announcing massive investment plans. Men det kan finnas skäl att vara skeptisk.

Förhoppningen i marknaden är antagligen på stimulanser i stil med det enorma paket som sjösattes efter finanskrisen 2008. Även om detta allmänt betraktas som ett framgångsrikt exempel på finanspolitisk stimulans i meningen att tillväxten i den kinesiska ekonomin hölls uppe, är det tveksamt om samma medicin skulle fungera idag. I boken Sustaining China’s Economic Growth after the Global Finanscial Crisis för Nicholas R. Lardy ett välartikulerat och klokt resonemang om att stimulanser om något förvärrade obalanserna i den kinesiska ekonomin. Även om en rebalansering varit ett uttalat politiskt mål sedan länge och det inte hindrade stimulanserna 2008, är det på intet sätt självklart att man idag är villig att förvärra obalanserna ännu mer.

Vad gäller priserna måste vi förstås beakta utbudet också. Det har nu gått ytterligare några år sedan pristopparna från 2007 och med de ledtider som finns i gruvnäringen kan det vara så att vi se utbudssvaret först nu. En varningssignal är järnmalmspriserna:

Skillanden mellan basmetall och järnmalm är förstås stora, men som synes finns det viss följsamhet i priserna. Igår föll spotpriset på järnmalm med 62% järnhalt i Kina till under $100 per torrton (det vill säga justerat för fuktigheten i malmen). Den som är lång koppar och andra basmetaller bör nog vara på sin vakt.

Annonser

Om Anders Blomqvist

Arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, bland annat som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund.
Det här inlägget postades i Koppar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s